Źródła i formy przepowiadania Słowa Bożego - Ochotny, Piotr (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
Przepowiadanie słowa Bożego jest kontynuacją zbawczego dzieła Chrystusa. Od samego początku Kościoła stanowi jedną z trzech podstawowych jego funkcji. Dokumenty Soboru Watykańskiego II i posoborowe nauczanie Kościoła poświęcają wiele miejsca źródłom i formom kościelnego przepowiadania. Historia i współczesność świadczą, że jednostki przepowiadania mogą przyjmować różne formy. Podstawową jednak formą jest zawsze homilia, dla której pierwszym i niezastąpionym źródłem jest Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu.