Rewolucja życia w poszukiwaniu współczesnego języka ruchu "pro life" - Raś, Dariusz (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
Uzasadnioną wydaje się teza, że podmioty uczestniczące w debatach o in vitro i aborcji używają wielu interesujących i skutecznych manewrów językowych, metod socjotechnicznych, które warto przeanalizować. Postawa współczesnych grup zrzeszających aktywistów tzw. ruchu pro choice, którą charakteryzuje bardzo wyrazista, momentami wręcz agresywna polemika, paradoksalnie po głębszej analizie, może dostarczyć wiele cennych i skutecznych narzędzi w podejmowaniu kolejnych dyskusji ze strony obrońców życia. Ważne jest, aby przy tym odkryć liderów opinii ruchu pro life, posługiwać się językiem komunikującym, bliskim medycynie, unikając „korków komunikacyjnych” i „okładania się maczugami” z inaczej myślącymi.