Fides et ratio - dwa porządki poznania prawdy - Ochotny, Piotr (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
W roku 1998 papież Jan Paweł II wydał encyklikę o relacjach między wiarą a rozumem Fides et ratio, wskazując na dwa równorzędne porządki poznania. Istnieje absolutna jedność i harmonia pomiędzy wiarą i rozumem, które są „jak dwa skrzydła, na których duch ludzki unosi się ku kontemplacji prawdy”. Autonomia rozumu i wiary nie oznacza jednak wewnętrznej sprzeczności obu dziedzin. Obie dążą do poznania prawdy. Rozum jest naturalną władzą poznawczą człowieka. Dzięki niemu dokonuje się właściwościowe poznanie rzeczywistości. Wiara natomiast otwiera człowieka na prawdę objawioną przez Boga. Zrozumienie ich wzajemnej komplementarności pomaga uniknąć skrajnego racjonalizmu i skrajnego fideizmu.