Mistrzu Tomaszu, czego możesz nas nauczyć? - Ochotny, Piotr (Warszawskie Studia Pastoralne, 2020)
Artykuł ten powstał z myślą o studentach filozofii i teologii, szczególnie alumnach przygotowujących się do kapłaństwa w seminariach duchownych, oraz wszystkich tych, którzy zastanawiają się nad aktualnością św. Tomasza i sensem oparcia współczesnej formacji intelektualnej na myśli filozoficznej z XIII wieku. Celem artykułu jest wzbudzenie ciekawości nauczaniem Akwinaty poprzez zaprezentowanie jego egzystencjalnej metafizyki, podkreślającej konstytutywną rolę istnienia w bycie, i ukazanie podstawowych konsekwencji poznawczych z niej wynikających.