Zjawisko empatii w duszpasterstwie - Szostek, Błażej (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Artykuł opisuje empatię z perspektywy psychologii pastoralnej, a także ukazuje możliwości odziaływań empatycznych w kontakcie duszpasterskim. Empatia jest zjawiskiem psychologicznym, mającym wpływ na relacje międzyludzkie. Podejście empatyczne jest istotnym elementem rozmowy duszpasterskiej, której elementy opisano w artykule. Empatia jest także podstawowym warunkiem bycia w autentycznej relacji. Autentyczna postawa empatyczna jest podstawową składową altruizmu, którego pełnia została objawiona w Jezusie Chrystusie.