Znaczenie hymnów św. Wenancjusza Fortunata w liturgii godzin - Filipowicz, Krzysztof (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Św. Wenancjusz Fortunat zwany jest niekiedy piewcą Chrystusowego krzyża i jego odkupieńczej mocy. Z jednej strony odnajdujemy w jego hymnach odwołania do realizmu pasyjnego, z drugiej zaś męka Chrystusowa jawi się jako konieczna dla ludzkiego zbawienia. Jako taka pozostaje darem bezinteresownej miłości i ostatecznie prowadzi do chwały zmartwychwstania. Ukrzyżowany Mesjasz jest jednocześnie zwycięskim królem. Hymny św. Wenancjusza Fortunata znalazły sobie trwałe miejsce w oficjum Liturgii Godzin. O ich wyjątkowości świadczy już fakt, że umieszczono je w samym sercu chrześcijańskiego misterium, a mianowicie Triduum Paschalnym. Walor teologiczny i literacki doceniony został chociażby przez fakt, że każda posługa liturgiczna, nie wyłączając ostatniej, pozostawiała hymny św. Wenancjusza w formie nienaruszonej, czego nie da się powiedzieć o hymnach innych autorów.