Duszpasterstwo zwyczajne młodzieży - Łukasik, Zbigniew (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Duszpasterstwo młodzieży obejmuje szereg wyspecjalizowanych i zróżnicowanych działań mających na celu wspomaganie młodych w dążeniu do osiągnięcia dojrzałości ludzkiej i chrześcijańskiej, zmierzając do zaspokojenia potrzeb religijnych oraz doprowadzenia do spotkania z Bogiem w wierze i miłości. Niemniejszy artykuł przedstawia zwyczajne formy duszpasterstwa młodzieży, do których należą: przepowiadanie Słowa Bożego i działalność katechetyczna, posługa liturgiczna oraz przygotowanie do sakramentu bierzmowania i małżeństwa. Duszpasterstwo młodzieży obecnie zajmuje naczelne miejsce w szeroko rozumianej zbawczej działalności całego Kościoła. Zaprezentowane w niniejszym artykule zwyczajne sposoby oddziaływania Kościoła na młodzież mają na celu nie tyle przypomnienie tych sprawdzonych od wieków działań apostolskich, ile raczej ukazanie, jak ważną rolę pełnią one nadal pomimo zmieniających się czasów.