Psychologiczne i społeczne zmiany osób starszych wyzwaniem dla duszpasterstwa - Wiech, Angelika (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Artykuł jest próbą ukazania psychologicznych i społecznych zmian osób starszych. Sytuacja zmiany nie jest rzeczą łatwą i wymaga odpowiedniej wiedzy oraz dobrze dobranych środków stosowanych wobec indywidualnych potrzeb. Posługa duszpasterska Kościoła winna nieustannie badać i dostosowywać swoją działalność w celu jeszcze lepszego dotarcia do człowieka starego. Ukazane w artykule specyficzne dla tego okresu zmiany wskazują nowe wyzwania dla Kościoła oraz wyznaczają kierunki dalszej działalności duszpasterskiej pełnionej wobec osób starszych.