Place of pastoral theology in the system of science - Kamiński, Ryszard (Warszawskie Studia Pastoralne, 2023)
Autor podjął kwestię miejsca teologii pastoralnej w świecie nauki. Pod- kreślając, że treścią każdej nauki jest gromadzenie wiedzy, poznawanie prawideł, którymi się rządzi, co rozwija krytycyzm, uczy porządkowania, prowadzi do poznania i realizowania w życiu prawdy, wyjaśnił najpierw wielorakie znaczenie terminu nauka, ukazując w syntetyczny sposób jej koncepcje od starożytności do współczesności oraz jej podział. Wyjaśniając następnie istotę teologii, przedstawił jej podział, przechodząc do ukazania pojęcia i problematyki teologii pastoralnej. tłumacząc jej istotę, odwołał się do definicji zawartej w adhortacji Jana Pawła ii Pastores dabo vobis ujmują- cego ją jako naukową refleksję o codziennym wzrastaniu Kościoła, w mocy Ducha Świętego, w kontekście historii: a więc o Kościele jako powszechnym sakramencie zbawienia, jako znaku i żywym narzędziu zbawienia Jezusa Chrystusa, działającym przez słowo, sakramenty i posługę miłości (PdV 57). zauważył też, że papież wskazywał na jej pełnoprawny status nauki teologicznej, ponieważ czerpie z wiary zasady i kryteria działalności dusz- pasterskiej Kościoła w historii (...). Wśród tych zasad i kryteriów szczególnie ważne miejsce zajmuje ewangeliczne rozeznanie sytuacji społeczno-kultural- nej i kościelnej, w której prowadzona jest działalność duszpasterska (PdV 57). autor ukazując teologię pastoralną jako dyscyplinę zajmującą się działal- nością kościoła jako ludu Bożego w świecie, podkreślił jej specyfikę, która wiąże się z jej charakterem normatywnym jak i praktycznym. zauważając, że teologia pastoralna szukając odpowiedzi na pytanie czy kościół, aktuali- zujący swoją działalność w określonych warunkach miejsca i czasu, realizuje w swojej strukturze, celach, formach i metodach działania, w osiąganych rezultatach i w życiu członków–zbawczą misję, do której został powołany podkreślił, że musi ona odnosić się zarówno do objawienia Bożego i nauk teologicznych, jak też do konkretnej rzeczywistości. obydwa elementy, normatywny i praktyczny, stanowią w badaniach teologiczno-pastoralnych jedną całość.