Laypeople in the missionary ministry based the teaching of pope Francis - Wielebski, Tomasz (Warszawskie Studia Pastoralne, 2023)
Myślą przewodnią adhortacji apostolskiej Evangelii gaudium, wydanej przez papieża Franciszka, jest apel o nawrócenie duszpasterskie i posługę misyjną, która powinna pozostawać w zgodzie z głównym zadaniem kościoła, czyli ewangelizacją. Ważną rolę w tym procesie odgrywają również duszpasterze świeccy. autor przedstawia charakterystykę posługi misyjnej w kontekście wezwania ewangelizacyjnego wyrażonego przez kościół, a następnie omawia zadania, jakie wyznacza świeckim. zwieńczeniem jego refleksji jest zarysowanie wniosków i postulatów duszpasterskich. Rozważania te korespondują z apelem papieża Franciszka skierowanym do wszystkich teologów, a zwłaszcza do teologów pastoralnych, którzy głosząc kazania, powinni zawsze mieć na uwadze ewangelizacyjny cel istnienia kościoła i nie mogą zadowalać się teologią uprawianą przy biurku (zob. eG 133).