Ponadczasowość nauczania bł. Kard. S. Wyszyńskiego do lekarzy - Kielczyk, Sławomir (Warszawskie Studia Pastoralne, 2023)
Celem artykułu było ukazanie nauczania Prymasa Wyszyńskiego do le- karzy. analizując sytuację polityczną Polski, Prymas potrafił adekwatnie reagować na zastane czy powstające zjawiska, zwłaszcza negatywne. dlatego też Prymas postrzegał świat medyczny jako ważny czynnik w budowaniu i pozytywnym oddziaływaniu na społeczeństwo. Prymas, podejmując sy- stematyczne nauczanie do świata medycznego, przypominał podstawowe założenia sztuki lekarskiej – obronę i ochronę życia ludzkiego od poczęcia aż do śmierci. Według Prymasa lekarz musi zawsze uwzględniać całego człowieka jako istotę cielesno-duchową, jako dziecko Boże. kardynał Wy- szyński przypominał także, że lekarz to nie zawód, a powołanie. Wzorem dla lekarza ma być Chrystus, nieustannie litujący się nad ludem (por. Mt 15, 32). Wreszcie, lekarz, poprzez swoją posługę, może znacząco przyczyniać się do odnowy narodu. Uformowany lekarz, rozumiejący misję swego powołania, ma – zdaniem Prymasa –znaczący wkład w przywracanie i budowanie tożsamości indy- widualnej, jak również wspólnotowej. Ówczesna sytuacja polityczna wymu- szała wręcz zdecydowaną odnowę narodu polskiego. Widział to i rozumiał Prymas Wyszyński. dlatego w tym ważnym procesie odnowy narodowej doniosłą rolę musiał odegrać świat medyczny. słowa Prymasa Wyszyńskiego do lekarzy mają charakter ponadczasowy. dzisiaj również potrzebne są odważne i zdecydowane słowa, aby realizować powołanie: powołanie do człowieczeństwa, powołanie lekarskie, każde powołanie.