Ontyczne podstawy pokoju w ujęciu papieża Benedykta XVI - Tatar, Marek (Warszawskie Studia Pastoralne, 2023)
Pokój należy do fundamentalnych wartości życia ludzkiego, a także jest fundamentem budowania cywilizacji. Analiza historii prowadzi do stwier- dzenia, że nie można mówić o czasie czy też okresie absolutnego pokoju. Niepełna jest także definicja twierdząca, że pokój to brak wojny i przemocy. Warto zatem zadać sobie pytanie o istotę i naturę pokoju, a także realność jego zaistnienia. Opcje pesymistyczne i nihilistyczne wskazują na jego utopijność i niemożliwość. Sięgając do nauczania znakomitego teologa XX/ XXI w. papieża Benedykta XVI, odnajdujemy spójną koncepcję dążenia do pokoju na fundamencie prawdy, miłości, sprawiedliwości, wolności i pojed- nania. Papież wskazuje, że te wartości zakorzenione są w naturze człowieka. To sprawia, że dyskusja na temat pokoju staje się wielowymiarowa i nie może być zamknięta w ciasnej konfesyjności.