Procesja Uroczystości Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa jako przejaw eklezjalnej communis - Filipowicz, Krzysztof (Warszawskie Studia Pastoralne, 2023)
Odnowiony po Soborze Watykańskim II Kościół poświęca wiele uwagi eklezjalnej communio, co przejawia się w wielu dyscyplinach teologicznych: eklezjologii, ekumenizmie, teologii pastoralnej i liturgice. W artykule opisano procesję Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa jako przejaw eklezjalnej communio w trzech aspektach: communio indywidualnego wierzącego z Chrystusem, communio pomiędzy Kościołem a Chrystusem oraz communio pomiędzy wiernymi.