Dokument Dykasterii ds. Świeckich, rodziny i życia Droga wtajemniczenia katechumenalnego dla życia małżeńskiego. Wskazania duszpasterskie dla Kościołów partykularnych z 2023 roku wyzwanie dla duszpasterskiego towarzyszenia narzeczonym w Polsce - Jurak, Marcin (Warszawskie Studia Pastoralne, 2024)
Artykuł przedstawia kluczowe zagadnienia nowego dokumentu Dykasterii ds. Świeckich i Rodziny Droga wtajemniczenia katechumenalnego dla ży- cia małżeńskiego . Wskazania duszpasterskie dla Kościołów partykularnych z 2023 roku . Dokument reagując na ewoluującą sytuację społeczno-kultu- rową i kryzys małżeństw, sugeruje dostosowanie przekazów i formacji Koś- cioła do nowych realiów. Podkreśla konieczność indywidualnego podejścia do narzeczonych oraz zmian w praktyce towarzyszenia im w przygotowaniu do małżeństwa i rodziny. Szczególny nacisk kładzie na potrzebę wsparcia młodych par w obliczu różnorodnych wyzwań jakie stawia codzienne życie. Główne założenia dokumentu stanowią praktyczne wskazówki dotyczące duchowego, moralnego i społecznego przygotowania do małżeństwa, ma- jącego wspierać młode pary w zrozumieniu małżeństwa jako sakramentu oraz radzeniu sobie z wyzwaniami współczesnego życia. Autor artykułu proponuje trzy postulaty pastoralne, obejmujące nawrócenie pastoralne i misyjne osób przygotowujących młodych do sakramentu małżeństwa, zainspirowanie narzeczonych do odpowiedzialnego przygotowania i przeży- wania związku małżeńskiego oraz właściwe towarzyszenie młodym parom w ich drodze w życiu małżeńskim.