Pastoraltheologische Vorschläge von Papst Franziskus für Ältere Priester und Ordensleute - Celary, Ireneusz (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
Niniejszy artykuł, oparty na analizie nauczania papieża Franciszka, dotyczy sytuacji starszych kapłanów i osób zakonnych w dzisiejszym świecie. Zawiera pastoralno-teologiczne propozycje względem nich. Papież mówił o nich w wielu swoich przemówieniach i innych dokumentach. Czynił to, analizując trzy ewangeliczne cnoty: ubóstwo, bezżeństwo i posłuszeństwo. Publikacja składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy zawiera rozważania pa-pieża na temat realizacji cnoty ubóstwa w życiu starszych kapłanów i osób zakonnych. Drugi ukazuje przemyślenia papieża na temat realizacji – w ich posłudze – cnoty bezżeństwa. Trzeci zaś zawiera refleksje związane z cnotą posłuszeństwa w ostatnich latach ich doczesnej egzystencji.