Świadomość chrzcielna studentów środowisk akademickich Warszawy i Krakowa - Wielebski, Tomasz; Tutak, Mateusz (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
W artykule znajdują się wyniki badań fokusowych zleconych przez autorów Instytutowi Statystyki Kościoła Katolickiego SAC dotyczących świadomości chrzcielnej 44 studentów środowisk akademickich Warszawy i Krakowa, związanych z różnorodnymi duszpasterstwami akademickimi działającymi zarówno z inspiracji diecezji, zakonów, jak też w parafiach. Przeprowadzone w 2016 roku badania wykazały, że narracje studentów duszpasterstw akademickich mają charakter głęboko przemyślanych i zinterioryzowanych treści. Badani dobrze rozumieją podstawowe pojęcia teologiczne dotyczące chrztu świętego, potrafią się nimi krytycznie posługiwać oraz w ten sposób wyrażać teologiczną istotę tego sakramentu. Religijna tożsamość studentów odnosi się w sposób integralny do sakramentu chrztu św. Badani dostrzegają kluczową rolę tego sakramentu w swojej chrześcijańskiej tożsamości. Sakrament chrztu św. jako podstawa tożsamości religijnej pozostaje w bezpośrednim związku ze wspólnotą Kościoła. Tożsamość narodowa w świadomości badanych odwołuje się do historycznego wydarzenia przy- jęcia przez Mieszka I chrztu św. Badani widzą bezpośrednią rolę religijnego wydarzenia w historii narodu polskiego jako całości, a nie tylko jego wymiaru religijnego. Respondenci wyraźnie odróżniają tożsamość religijną i narodową. Chociaż według nich bycie katolikiem nie jest jednoznaczne z byciem Polakiem, to jednak widzą powiązanie tych dwóch tożsamości, ale na poziomie znacznie głębszych pokładów tożsamości związanych z płaszczyzną moralną.