JUNGE LEUTE UND KIRCHE, KIRCHE UND JUNGE LEUTE. EIN WECHSELSEITIG PROBLEMATISCH GEWORDENES VERHÄLTNIS. EINE PASTORALTHEOLOGISCHE REFLEXION - Celary, Ireneusz (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
Przemiany dokonujące się dziś na świecie, ich zakres i złożoność oraz skutki, kształtują postawy społeczne jednostek ludzkich, grup społecznych i całych społeczeństw. Mają one również olbrzymi wpływ na funkcjonowanie Kościoła i ludzi wierzących, w tym także na ludzi młodych. Aktualnie, w rozwijających się społeczeństwach, zainteresowanie się problematyką i warunkami funkcjonowania w nich młodego pokolenia, zależy od określonej kultury społecznej i ekonomicznej. Należy jednak podkreślić, że zagadnienie to stanowiło zawsze bardzo istotny element posługi duszpasterskiej Kościoła. Kościół starał się bowiem stale wypełniać to zadanie wszystkimi dostępnymi mu sposobami. Warto również zaznaczyć, że korzystający dziś z posługi duszpasterskiej Kościoła młodzi ludzie odznaczają się bardzo zróżnicowanym poziomem zainteresowania Ewangelią, a w konsekwencji i różnym poziomem życia religijnego. Można to zauważyć wśród młodzieży korzystającej ze szkolnych lekcji religii (np. obserwując ich postawy wobec własnej wspólnoty parafialnej), jak również wsłuchując się w ich wypowiedzi na temat Kościoła i religii w środkach społecznego przekazu. Niniejszy artykuł, oparty na analizie literatury teologicznopastoralnej (ale także socjologicznej) wybranych autorów z krajów niemieckojęcznych (Niemcy, Austria, Szwajcaria), pragnie zwrócić uwagę na to, jak oni widzą dzisiaj problemy wzajemnych relacji młodych ludzi i Kościoła w ich krajach. Składa się on z trzech rozdziałów. Pierwszy z nich próbuje odpowiedzieć na pytanie, dlaczego wielu młodych ludzi nie postrzega dziś wspólnoty Kościoła jako swojego „domu“. Drugi z kolei przedstawia najważniejsze potrzeby współczesnej młodzieży, opierając się na wypowiedziach jej przedstawicieli, zanotowanych przez cytowanych autorów, a trzeci podaje najważniejsze zadania, jakie stoją dziś przed duszpasterstwem młodzieży w parafiach. Należy również podkreślić, że przyczynkowy charakter tego opracowania powoduje, że nie pretenduje ono do szerszego i kompleksowego spojrzenia na powyższy problem.