Angelologia Dionizego Areopagity w świetle pisma De Divina Hierarchia - Białous, Mirosław (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
Artykuł dotyczy najpopularniejszej koncepcji angelologicznej, która istniała w świadomości teologicznej dla całej epoki średniowiecznej. Koncepcja ta była ważna nawet w okresie Soboru Watykańskiego z powodu jej aktualność i wierności obrazu biblijnego świata aniołów.