SPECYFICZNE CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA HIGIENĘ ZDROWIA PSYCHICZNEGO KAPŁANÓW RZYMSKOKATOLICKICH - Sztajerwald, Tomasz (Warszawskie Studia Pastoralne, 2016)
Artykuł ma na celu ukazanie specyficznych czynników, które wpływają na utrzymanie zdrowia psychicznego w życiu i pracy księży katolickich. Każdy człowiek spotyka się w swoim życiu ze stresem, który może wpływać mobilizująco lub niszcząco. W tym drugim przypadku, aby utrzymać równowagę psychiczną, należy korzystać z zasobów – zewnętrznych i wewnętrznych – które pozwalają przed nim się obronić. Artykuł nie tylko definiuje owe zasoby, ale przybliża też specyficzne przestrzenie w pracy księży rzymskokatolickich, które mogą utrudniać utrzymanie higieny zdrowia psychicznego. Stara się także uwrażliwić na konieczność dbania o higienę zdrowia psychicznego, jako niezbędnego elementu potrzebnego do osiągnięcia równowagi psychicznej.