KONCEPCJA PRZYJACIELA W NARRACJACH DZIECI Z KLAS I-III. STUDIUM EMPIRYCZNO-TEORETYCZNE - Heland-Kurzak, Krystyna (Warszawskie Studia Pastoralne, 2016)
W artykule przedstawiono koncepcję przyjaciela w doświadczeniach dzieci, jako pomocnika, kompana zabawy, zaufaną osobę. Zaprezentowane zostały także sposoby rozumienia przyjaźni z Bogiem przez dzieci. W pracy wykorzystane zostały badania nad dziećmi w wieku szkolnym przeprowadzone w katolickiej szkole w Polsce (2015). Prezentowany tekst dotyczy zagadnień roli doświadczeń dzieci, które mają wpływ na konstruowanie koncepcji przyjaciela w relacjach międzyludzkich i w relacji z Bogiem.