KOMUNIA ŚW.: „DO UST” CZY „NA RĘKĘ”? ARTYKUŁ DYSKUSYJNY - Bąk, Anna (Warszawskie Studia Pastoralne, 2020)
Wśród wielu skutków pandemii zauważa się ożywioną, nieraz zbyt emocjonalną i pozbawioną racjonalnych argumentów dyskusję dotyczącą form przyjmowania Komunii Świętej. Artykuł ukazuje sposoby przyjmowania Komunii Świętej w historii Kościoła oraz analizę nauczania Magisterium Kościoła współczesnego. Wskazuje też na kierunki działań, które powinny być podejmowane w zaistniałej sytuacji. Wśród nich szczególnie podkreślona zostaje konieczność permanentnej formacji kapłanów i świeckich wiernych, co powinno mieć przełożenie na kształtowanie właściwej wewnętrznej dyspozycji do przyjmowania Komunii Świętej.