Obowiązki rodziców związane z chrztem dziecka - Smoliński, Tomasz (Warszawskie Studia Pastoralne, 2020)
Artykuł ma na celu przybliżenie problematyki dotyczącej roli rodziców pragnących ochrzcić swoje dziecko, a także zadań jakie muszą oni spełnić przed sakramentem chrztu. To oni są odpowiedzialni za ważne i godziwe ochrzczenie dzieci i przede wszystkim powinni znać wymagania jakie należy spełnić, aby móc ochrzcić dziecko, a także powinni wiedzieć jakie skutki niesie za sobą ten sakrament. Do najważniejszych obowiązków rodziców przed chrztem dziecka, o których wspomniano w artykule należy: wczesne zgłoszenie chrztu dziecka, prośba o chrzest skierowana do właściwego szafarza, zapewnienie dziecku wychowania katolickiego, wybór imienia zgodnego z duchem chrześcijańskim, a najlepiej imienia, które nosił któryś ze świętych lub błogosławionych Kościoła katolickiego, wybór odpowiednich chrzestnych, którzy będą dawali dziecku dobry przykład życia chrześcijańskiego i będą pomagali mu pogłębiać wiarę, uzgodnienie z proboszczem miejsca i terminu chrztu, a także osobiste przygotowanie religijne do chrztu dziecka.