Biblijne podstawy orędzia o miłosierdziu - Kołodziej, Zbigniew (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Autor wyjaśnia pojęcie miłosierdzia Bożego, sięgając do Starego Testamentu i terminologii w nim zawartej. Rozpoczyna od wskazania, że miłosierdzie Boże objawiło się najpierw w dziele stworzenia świata, którego centrum stanowi człowiek. W Nowym Testamencie słowo Boże poucza, że ten dar zobowiązuje go do okazywania miłosierdzia innym ludziom znajdującym się w potrzebie. Bóg okazuje swe miłosierdzie, okazując je grzesznikom, i w tym duchu wzywa ich do nawrócenia. Doświadczając tego miłosierdzia, trzeba okazywać je innym. W ten sposób wypełnimy orędzie zbawcze Pana Jezusa i osiągniemy chwałę nieba.