Opieka duchowa w holistycznym procesie leczenia. Miejsce i rola kapelana szpitalnego w opiece duchowej - Kujaczyński, Marian (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Celem artykułu jest ukazanie ważności opieki duchowej oraz określenie miejsca kapelana szpitalnego w holistycznym procesie leczenia. Autor rozpocznie swoje rozważania od próby dookreślenia istoty duchowości w medycynie. Następnie spróbuje zdefiniować istotę i rolę opieki duchowej w holistycznym procesie leczenia, jak też ukaże wypracowane w USA i Europie narzędzia badawcze do diagnozowania potrzeb duchowych pacjentów. Kolejnym punktem będzie ukazanie miejsca i roli kapelana szpitalnego w opiece duchowej. Rozważania zakończą pewne wnioski i postulaty pastoralne, których realizacja może pomóc w tym, aby kapelani szpitalni mogli lepiej sprawować opiekę duchową w holistycznym procesie leczenia.