Cele duszpasterstwa dorosłych - Fiałkowski, Marek (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Nie jest łatwo jednoznacznie zdefiniować duszpasterstwo dorosłych, gdyż sytuuje się ono przede wszystkim w ramach duszpasterstwa zwyczajnego, ale jest także wychylone w kierunku duszpasterstwa nadzwyczajnego. Obejmuje ponadto grupę osób w różnym wieku, zróżnicowanych pod względem oczekiwań, aktywności, kondycji fizycznej, psychicznej, duchowej itd. Wydaje się zatem, że opisanie najważniejszych celów duszpasterstwa dorosłych może przyczynić się do lepszego zrozumienia jego istoty oraz uświadomić podejmowane już w Kościele działania z tego zakresu. Artykuł omawia dwa główne cele duszpasterstwa dorosłych: pomoc w rozeznaniu i realizacji powołania do świętości oraz wdrożenie w apostolstwo właściwe dla dorosłego wierzącego.