Formacja dorosłych wobec kryzysu wiary - Przygoda, Wiesław (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Kryzys wiary chrześcijańskiej w starej Europie pogłębia się. Dzięki emigracji i dużej mobilności Polaków styl życia tak, jakby Boga nie było, przybiera aktualnie na sile także w Polsce. Głęboki lub przynajmniej umiarkowany kryzys wiary dotyka obecnie ponad połowę ochrzczonych Polaków i stanowi to duże wyzwanie dla Kościoła. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, w jaki sposób Kościół w Polsce może wspomóc dorosłych chrześcijan w procesie podtrzymania, a następnie rozwoju słabnącej wiary? Autor najpierw przedstawia symptomy kryzysu wiary w Polsce, a następnie propozycje pastoralne mające na celu wzmocnienie wiary dorosłych Polaków. Jedną z metod rewitalizacji wiary dorosłych jest preewangelizacja. Powołując się na nauczanie papieża Benedykta XVI, autor prezentuje trzy główne drogi poszukiwania Boga przez ludzi niewierzących: kontemplacja piękna świata, odkrywanie śladów Boga w człowieku i świadectwo życia ludzi wierzących. W ostatniej części artykułu wskazuje stare i nowe formy ewangelizacji. Artykuł ma charakter przeglądowy, a jego głównym źródłem jest Magisterium Kościoła współczesnego oraz wybrane opracowania teologów polskich.