Liturgia dni modlitw błagalnych i dni kwartalnych jako nie do końca wykorzystana szansa duszpasterska - Filipowicz, Krzysztof (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Sobór Watykański II, podejmując się reformy liturgicznej, zmienił na trwałe wiele dotychczasowych praktyk, mających swe oparcie w życiu liturgicznym właśnie. Należą do nich między innymi Dni modlitw błagalnych, zwane dawniej Dniami krzyżowymi, oraz Dni modlitw kwartalnych, zwane dawniej Suchymi dniami. Soborowa reforma doprowadziła niemal do ujednolicenia tych obchodów, pozostawiając pewną swobodę regulacji lokalnym episkopatom. Pierwsza część artykułu (p. 1 i 2) dotyczy genezy obchodu, Dni krzyżowych i Suchych dni. O ile pierwsze miały podłoże wybitnie liturgiczne, tak Suche dni, formalnie odnotowane w księgach liturgicznych, odnosiły się raczej do praktyk ascetycznych. Druga części artykułu (p. 3) zawiera refleksję pastoralną nad obecną sytuacją obchodu Dni modlitw kwartalnych i Dni modlitw błagalnych z możliwą sugestią dotyczącą odnowy dawnych praktyk dzisiaj.