Teologiczne podstawy ślubu czystości - Budnik, Maciej (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Artykuł ukazuje teologiczny sens złożenia ślubu czystości w instytutach życia konsekrowanego. Podstawą rady czystości jest sposób życia i nauczanie Jezusa Chrystusa. Z ludzką egzystencją Chrystusa związana jest Matka Boża. Artykuł przedstawia Maryję jako jest wzór dziewicy i matki dla całego Kościoła. W artykule podjęty został również temat macierzyństwa Kościoła, który jest niepokalaną Oblubienicą Baranka – Jezusa Chrystusa. Do życia radą czystości wezwani są wszyscy chrześcijanie, lecz w sposób teologicznie najpełniejszy wyrażają ją osoby konsekrowane, czyli żyjące w poświęconej Bogu czystości w instytutach życia konsekrowanego.