PRZEMOC I GROŹBA JEJ UŻYCIA JAKO ZNAMIĘ PRZESTĘPSTWA ROZBOJU - Kluza, Jan (Zeszyty Prawnicze, 2022)
Przedmiotem artykułu jest analiza czynności wykonawczej służącej do popełnienia przestępstwa rozboju z art. 280 § 1 k.k. Przepis ten posługuje się bowiem znamieniem w postaci między innymi użycia przemocy wobec osoby lub groźby jej użycia. Wydawać by się mogło, że na gruncie tych znamion nie powinno być większych problemów z określeniem zakresu ich desygnatów. Nie są to znamiona nieostre ani ocenne. Niemniej w doktrynie i orzecznictwie napotkano pewne komplikujące stany faktyczne, w których przyjęcie bądź nie realizacji danych znamion było wątpliwe. Jako znamię czynu zabronionego określenia te powinny być wykładane w sposób ścisły i nie jest dopuszczalne stosowanie w tym zakresie wykładni rozszerzającej.