PRZESZCZEP KSENOGENICZNY JAKO ALTERNATYWA DLA TRANSPLANTACJI NARZąDóW, TKANEK I KOMÓREK POCHODZENIA LUDZKIEGO - Chełmowska, Paulina Wilhelmina (Zeszyty Prawnicze, 2022)
Terapia transplantacyjna uznawana jest powszechnie za jedną z najbardziej skutecznych metod leczenia schyłkowej niewydolności narządów. Współcześnie, dzięki rozwojowi nowoczesnych technik, jesteśmy w stanie przeszczepić praktycznie każdy narząd, tkankę czy komórkę. Głównym problemem, z którym zmaga się obecnie medycyna, jest jednak chroniczny niedobór materiału transplantacyjnego. Ilość dostępnych narządów, tkanek i komórek, które można by przeszczepić, jest bowiem ograniczona. Jako że zapotrzebowanie na przeszczep, zwłaszcza w krajach wysokorozwiniętych, nieustannie przewyższa podaż, potrzeba odnalezienia alternatywnego w stosunku do ludzkiego źródła materiału transplantacyjnego staje się coraz bardziej nagląca. Remedium na stale zwiększający się niedobór transplantatów może być ksenotransplantacja. Intensyfikacja badań w zakresie przeszczepień odzwierzęcych, jak również perspektywa ich powszechnego zastosowania zmuszają jednak do poddania pod rozwagę wszystkich wad i zalet tego typu terapii i rozstrzygnięcia pojawiających się w praktyce dylematów.