JURYŚCI JAKO KONSULTANCI WŁADZ W ŚREDNIOWIECZNYCH KOMUNACH WŁOSKICH - Szymańska, Aleksandra (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Przedmiotem artykułu jest rola, jaką pełnili prawnicy w średniowiecznych miastach Italii, ich aktywność zawodowa oraz polityczna. Szczególny nacisk został położony na ich działalność interpretacyjną, doradczą oraz sporządzanie consilia dla urzędników komunalnych. Juryści wydawali oficjalne opinie prawne zarówno w sprawach sądowych administracyjnych, jak i politycznych. Ich porady były wykorzystywane do rozwiązywania problemów wynikających między innymi ze sprzecznych przepisów prawa statutowego oraz z ciągłych ich zmian, będących skutkiem rywalizacji pomiędzy instytucjami.