NIEBEZPIECZEŃSTWO USIŁOWANIA NIEUDOLNEGO - Liszewska, Agnieszka (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Warunkiem kryminalizacji czynu określonego w ustawie jako zabroniony pod groźbą kary jest nieakceptowalne społecznie niebezpieczeństwo, jakie zachowanie to sprowadza dla dobra prawnego. Biorąc to pod uwagę, w artykule podjęto próbę wyjaśnienia istoty niebezpieczeństwa usiłowania nieudolnego, które charakteryzuje obiektywny brak możliwości dokonania przestępstwa. Przyjęto, że niebezpieczeństwo każdego usiłowania należy łączyć z dokonaniem przestępstwa, a nie z naruszeniem dobra prawnego, zaś ujemne wartościowanie czynu będące podstawą jego karygodności pozostaje niezależne od powstania jakiegokolwiek skutku, ale wymaga jednocześnie uwzględnienia zamiaru sprawcy. Biorąc to pod uwagę, przyjęto, że o niebezpieczeństwie usiłowania nieudolnego decyduje obiektywna ocena dokonywana z perspektywy ex ante przez postronnego obserwatora wyposażonego w wiedzę sprawcy, dla którego będące przedmiotem oceny postępowanie przedstawia się jako zdatne do zrealizowania znamion czynu zabronionego.