POSTĘPOWANIE NAKAZOWE Z WEKSLA KONSUMENCKIEGO. KRYTYCZNE UWAGI O ART. 485 § 2 K.P.C. PO NOWELIZACJI Z 2021 R. - Krupowicz, Bartłomiej (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Postępowanie nakazowe na podstawie weksla było niegdyś traktowane jako postępowanie wekslowe. Stanowiło użyteczne, efektywne i skuteczne narzędzie, które mogło pomóc wierzycielowi w skutecznym wyegzekwowaniu przysługującego mu roszczenia i w ten sposób uzyskać efektywną ochronę prawną. Niestety, ostatnia nowelizacja art. 485 § 2 k.p.c. zmieniła model tego postępowania odrębnego. Zdaniem autora nie można już mówić o postępowaniu wekslowym, gdy pozwanym jest konsument (w rozumieniu dyrektywy 93/13/EWG), zaś powodem jest przedsiębiorca. Co więcej, wspomniana nowelizacja wywołuje wiele wątpliwości natury procesowej i materialnoprawnej, które trudno jest jednoznacznie rozwiązać. Prezentowany artykuł nie tylko stanowi krytykę nowelizacji, lecz także dąży do znalezienia prawidłowej interpretacji nowych przepisów.