POLSKI MODEL TESTU WYPŁACALNOŚCI JAKO NARZĘDZIE ZARZĄDZANIA KONFLIKTEM AGENCYJNYM POMIĘDZY CZŁONKAMI ZARZĄDU PROSTEJ SPÓŁKI AKCYJNEJ A JEJ WIERZYCIELAMI - Ochmann, Paweł (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Wejście w życie przepisów statuujących prostą spółkę akcyjną wprowadziło do polskiego porządku prawnego bezprecedensowe zmiany i rozwiązania. Odejście od kapitału zakładowego, który dotychczas postrzegany mógł być jako fundament konstrukcji polskich spółek kapitałowych i systemu ochrony wierzycieli, spowodowało wątpliwości dotyczące potencjalnego zagrożenia wierzycieli. Ich pozycję można analizować przez pryzmat teorii agencji, której zastosowanie wpisuje się w nurt ekonomicznej analizy prawa. W świetle teorii agencji można zaryzykować twierdzenie, że konﬂikt agencyjny z udziałem wierzycieli ulega intensyfikacji w prostej spółce akcyjnej. Celem niniejszego artykułu jest weryfikacja prawidłowości tak postawionej tezy i wyjaśnienie charakteru konﬂiktu agencyjnego pomiędzy członkami zarządu a wierzycielami PSA, a także zbadanie testu wypłacalności jako instrumentu służącego zarządzaniu takim konﬂiktem agencyjnym. Dla realizacji tak postawionego celu zbadany zostanie konﬂikt agencyjny i przeanalizowana zostanie natura prostej spółki akcyjnej wraz z instytucją testu wypłacalności. Stanowi ona bowiem mechanizm, za pomocą którego w założeniu ustawodawcy chronieni mają być wierzyciele PSA. W dalszej części test wypłacalności zostanie poddany konfrontacji ze skutkami zakreślonego wcześniej konﬂiktu agencyjnego. W zakończeniu niniejszy artykuł, wykorzystując zaproponowane autorskie rozumienie pojęcia „zarządzania konﬂiktem agencyjnym”, udziela odpowiedzi na pytanie, czy instytucja testu wypłacalności stanowi użyteczny instrument zarządzania tym konﬂiktem.