PRAWNE ASPEKTY POLITYKI INTEGRACYJNEJ CUDZOZIEMCÓW NA PRZYKŁADZIE INDYWIDUALNEGO PROGRAMU INTEGRACJI - Cendrowicz, Dominika (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Integracja i polityka integracji cudzoziemców są od wielu lat przedmiotem dyskusji w krajach europejskich, w tym na poziomie całej Unii Europejskiej. Można powiedzieć, że kwestia integracji cudzoziemców ze społeczeństwem kraju przyjmującego jest wieloaspektowa i złożona. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat Polska stała się jednym z krajów unijnych, do których licznie napływają cudzoziemcy spoza Unii Europejskiej, a w związku z wybuchem wojny na Ukrainie – obywatele tego państwa, którzy zostali zmuszeni do opuszczenia swojego kraju w poszukiwaniu schronienia. Zgodnie z podstawową tezą niniejszego artykułu pomoc społeczna zajmuje ważne miejsce w systemie polityki integracyjnej cudzoziemców, przy czym konieczny jest dalszy rozwój jej instrumentów prawnych na rzecz integracji cudzoziemców, a w dalszej perspektywie niezbędne jest opracowanie założeń kompleksowej polityki publicznej podejmującej kwestię integracji cudzoziemców. Celem artykułu jest analiza formy pomocy społecznej o charakterze integracyjnym realizowanej w ramach indywidualnego programu integracji skierowanego do uchodźców i cudzoziemców korzystających w Rzeczypospolitej Polskiej z ochrony uzupełniającej oraz próba oceny jej regulacji prawnej. W publikacji wykorzystano metodę dogmatyczno-prawną.