ROLA I ZADANIA SAMORZĄDU GMINNEGO W ZAPEWNIENIU BEZPIECZEŃSTWA KLIMATYCZNEGO WSPÓLNOCIE LOKALNEJ - Kisilowska, Helena (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Jako tezę badawczą artykułu przyjęto, że aktualny stopień zagrożenia bezpieczeństwa związany z globalnym ociepleniem wymaga, poza aktywnymi działaniami państwa i organizacji międzynarodowych, również aktywnej działalności samorządów miast i gmin, co nie znajduje właściwego zrozumienia zarówno w podejściu ustawodawcy, jak i administracji rządowej, a także, co może dziwić, organizacji ekologicznych. Szczególna rola przypada tu systemowi planowania i zagospodarowania przestrzennego, który ustawowo powinien gwarantować wspólnotom lokalnym rzeczywistą możliwość wpływania na ochronę środowiska i klimatu. Istotnym elementem staje się współpraca miast i gmin i wspólne podejmowanie działań na rzecz ochrony klimatu. Konieczne jest opracowanie, wzorem innych państw, ustawy klimatycznej, w której samorząd lokalny powinien być traktowany jako istotny partner, a nie wykonawca poleceń rządowych. Właściwą rolę należy przyznać prawu miejscowemu, stwarzając możliwość pogodzenia interesów lokalnych z szerszym interesem publicznym.