GMINY UZDROWISKOWE WOBEC WYZWAŃ ZWIĄZANYCH Z OCHRONĄ POWIETRZA - Woźniak, Marta (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Przedmiotem opracowania jest odpowiedź na pytania, jakie wyzwania stoją przed gminami uzdrowiskowymi w aspekcie ochrony powietrza oraz czy prawo powszechnie obowiązujące pozwala na osiągnięcie zadowalającego stanu ochrony powietrza w polskich uzdrowiskach. W tym celu zostaną przedstawione instrumenty prawne ochrony powietrza w gminach uzdrowiskowych, z uwzględnieniem instrumentów zawartych w systemie prawa ochrony środowiska. Jednym z ważnych pytań badawczych jest pytanie, czy przekroczenie jednego ze wskaźników dotyczących zanieczyszczeń powietrza, na przykład pyłu zawieszonego PM10, może stanowić przesłankę do utraty statusu uzdrowiska. Przegląd instrumentów prowadzi do wniosku, że przepisy powszechnie obowiązującego prawa nie dostrzegają odrębności klimatycznej gmin uzdrowiskowych, a uzdrowiska nie dysponują sobie tylko poświęconymi instrumentami ochrony powietrza. Instrumenty prawne ochrony powietrza w gminach uzdrowiskowych są rozproszone w systemie prawa ochrony środowiska i prawa uzdrowiskowego. Autorka postuluje wzmocnienie środków kontroli i prowadzenie regularnego monitoringu środowiska w zakresie ochrony powietrza w uzdrowiskach.