STANDARDY KSZTAŁCENIA A ROZWÓJ KOMPETENCJI CYFROWYCH - Zbarachewicz, Beata (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Przedmiotem artykułu jest analiza przepisów powszechnie obowiązujących szkoły wyższe dotyczących standardów kształcenia. Kształcenie studentów jest jednym z podstawowych zadań statutowych, jakie realizują uczelnie, i prowadzone jest na kierunkach studiów w oparciu o programy studiów. W artykule przedstawiono podejście do standardów kształcenia i zmiany w przepisach dotyczących kształcenia w szkołach wyższych w odniesieniu do standardów kształcenia. Od definicji standardu kształcenia w ustawie z 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i katalogu kierunków studiów określonego rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z 12 lipca 2007 r. w sprawie standardów kształcenia dla poszczególnych kierunków oraz poziomów kształcenia po zmiany wprowadzone w 2011 r. nadające uczelniom autonomię programową. Ustawa z 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce utrzymuje autonomię w zakresie tworzenia kierunków studiów i programów studiów dla uczelni z kategorią naukową A+, A i B+. Absolwenci szkół wyższych, niezależnie od kierunku studiów, wchodząc na rynek pracy, powinni być wyposażeni w kompetencje zawodowe, ale również w uniwersalne kompetencje cyfrowe, dotyczące cyberbezpieczeństwa, ochrony danych osobowych oraz wykorzystania nowych technologii w nauce i pracy. Kompetencje z obszaru cyfryzacji są potrzebne osobom z wykształceniem technicznym, ale i humanistom oraz przedstawicielom nauk społecznych. Studenci wszystkich kierunku studiów są grupą, w której rozwój kompetencji cyfrowych powinien być podporządkowany przyszłej specjalizacji i wybranej ścieżce kariery zawodowej. W przepisach powszechnie obowiązujących brak jest wskazania minimalnych wymagań dla kadry dydaktycznej szkół wyższych, w tym z edukacji informatycznej i posługiwania się technologią informacyjno-komunikacyjną. Analizując stan prawny, można postawić pytanie, czy obecne przepisy dotyczące prowadzenia kształcenia przez szkoły wyższe uwzględniają obowiązek rozwijania kompetencji cyfrowych w ramach proponowanych przez uczelnie programów studiów.