PROBLEM NIEDOFINANSOWANIA ADMINISTRACJI LOKALNEJ W ZAKRESIE ZADAŃ WŁASNYCH ORAZ ZLECONYCH I MOŻLIWOŚCI JEGO ROZWIĄZANIA - Stasiak, Jarosław (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Jako jedno z zagrożeń dla funkcjonowania administracji publicznej należy zidentyfikować niedofinansowanie administracji lokalnej przez administrację rządową. Artykuł ustala skalę zjawiska, przyczyny i skutki. Dalej podejmuje się odpowiedzieć, na ile konﬂikty takie mają naturalny charakter, podobny w całym samorządzie terytorialnym, a na ile zjawisko to w ostatnich latach się nasila. Podaje sposoby obrony samorządu jako podmiotu słabszego w omawianej relacji i omawia pozytywne oraz negatywne skutki każdego z możliwych działań. Wskazuje również możliwe konsekwencje braku ingerencji ustawodawcy w zaistniałą sytuację.