ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE WOBEC WSPÓŁCZESNYCH WYZWAŃ - Żuchowska-Grzywacz, Monika (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Pojęcie zrównoważonego rolnictwa ma charakter wielopłaszczyznowy i wieloaspektowy. Koncentruje się na trzech flarach: środowiskowym, ekonomicznym i społecznym, jednocześnie zabezpieczając wysokość produkcji rolnej, jak i dbając o wymiar proekologiczny. Wobec dynamicznie rozwijającej się sytuacji geopolitycznej konieczna jest weryfikacja podejść stosowanych w ramach między innymi: rolnictwa konwencjonalnego, rolnictwa ekologicznego, intensywnie promowanego w ramach UE, czy właśnie rolnictwa zrównoważonego oraz próba odpowiedzi na pytanie, które z nich będzie obecnie tym najbardziej efektywnym. Artykuł dotyczy wybranych aspektów prawnych zrównoważonego rolnictwa i zależności pomiędzy tym modelem a innymi sposobami gospodarowania w rolnictwie. Celem niniejszego artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, czy można stwierdzić, że zrównoważone rolnictwo jest modelem optymalnym wobec współczesnych wyzwań. W ramach niniejszej analizy wykorzystane zostały metoda komparatystyczna i analiza treści w oparciu o akty prawne, artykuły naukowe, monografie i źródła internetowe.