DOSTĘPNOŚĆ SZKÓŁ WYŻSZYCH W ZAKRESIE PRZECIWDZIAŁANIA WYKLUCZENIU STUDENTÓW ZE SZCZEGÓLNYMI POTRZEBAMI - Śwital, Paweł (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Tematyka dostępności dotyczy każdego obszaru życia, w tym szkolnictwa wyższego. Wdrożona ustawa o dostępności dla osób ze szczególnymi potrzebami nakłada na podmioty publiczne obowiązki z zakresu dostępności architektonicznej, cyfrowej oraz informacyjno-komunikacyjnej. Również w ustawie Prawo o szkolnictwie wyższym wskazano na obowiązki w zakresie procesu rekrutacji, kształcenia oraz prowadzenia badań naukowych. W wymienionych obszarach i zakresach działania obserwować można obecnie proces dostosowywania szkół wyższych do wymagań określonych w ustawie. Celem artykułu jest zdefiniowanie osób ze szczególnymi potrzebami w systemie szkolnictwa wyższego, a także przedstawienie dostosowań wynikających z aktów prawnych. Analizie poddane zostaną przepisy powszechnie obowiązującego prawa, akty wewnętrzne szkół wyższych, jak również praktyczne ich działanie celem przybliżenia działań w obszarze dostępności i przeciwdziałania wykluczeniu studentów ze szczególnymi potrzebami.