WPŁYW WOJNY NA UKRAINIE NA BUDOWANIE ODPORNOŚCI UNII EUROPEJSKIEJ - Kułaga, Łukasz (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Odpowiedź na wojnę na Ukrainie jest swoistym „testem” dla UE. W rezultacie opowiedzenia się po stronie ofiary agresji nastąpiło znaczące ograniczenie współpracy gospodarczej z Rosją, które wpłynęło na większość obszarów działalności UE. W konsekwencji, podejście UE do tego konﬂiktu może rzutować na funkcjonowanie całego projektu integracyjnego. W tym kontekście wojna na Ukrainie zwiększyła znaczenie czy wręcz upowszechniła odwołanie do koncepcji odporności w prawie UE. „Odporność” okazała się koncepcją pojemną i przydatną w warunkach kolejnego (po COVID-19) kryzysu, którego doświadczyła UE. Bez wątpienia wartością tej koncepcji jest dynamiczny charakter, jako zdolności do dostosowania, adaptacji w zależności od okoliczności. Budowa odporności w wymiarze wewnętrznym, w tym w zakresie kluczowych obszarów gospodarczych, może mieć również istotne znaczenie w zakresie zdolności UE do wsparcia Ukrainy. W dłuższej perspektywie budowanie odporności gospodarczo-społecznej przez UE może być skutecznym instrumentem nie tylko dla uniezależnienia się gospodarczego od Rosji, lecz także zmniejszenia tego uniezależnienia od Chin.