KRAJOWE REGULACJE PRAWNE ZWIĄZANE Z CHOROBAMI ZAKAŹNYMI I EPIDEMIAMI. OCENA OBOWIĄZUJĄCEGO STANU PRAWNEGO - Jacek, Anna (Zeszyty Prawnicze, 2024)
W artykule podjęto próbę znalezienia odpowiedzi na pytanie, czy krajowe regulacje prawne związane z chorobami zakaźnymi i epidemiami zapewniają jednostkom bezpieczeństwo w przypadku zagrożenia zdrowia wynikającego z możliwości zakażenia chorobami zakaźnymi i epidemii. Dodatkowo sformułowano pytanie co do zgodności krajowych regulacji prawnych związanych z chorobami zakaźnymi i epidemiami z postanowieniami Konstytucji RP oraz zasadami techniki prawodawczej. W celu znalezienia odpowiedzi na powyższe pytania analizie poddano akty prawne, orzecznictwo oraz poglądy doktryny. Należy stwierdzić, że krajowe regulacje prawne związane z chorobami zakaźnymi i epidemiami częściowo tylko zapewniają jednostkom bezpieczeństwo w przypadku zagrożenia zdrowia wynikającego z możliwości zakażenia chorobami zakaźnymi i rozwojem epidemii. Akty normatywne dotyczące ograniczeń, nakazów i zakazów dla jednostek w związku z wystąpieniem stanu epidemii oraz co do kolejności w dostępie do szczepień przeciwko COVID-19 nie zostały wydane zgodnie z zasadami stanowienia prawa wynikającymi z postanowień Konstytucji RP oraz zasadami techniki prawodawczej.