OBOWIĄZEK REDUKCJI ZUŻYCIA ENERGII ELEKTRYCZNEJ PRZEZ JEDNOSTKI SEKTORA FINANSÓW PUBLICZNYCH – WYBRANE UWAGI KRYTYCZNE I POLEMICZNE - Kosicki, Tomasz (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Ustawą z 7 października 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach służących ochronie odbiorców energii elektrycznej w 2023 roku w związku z sytuacją na rynku energii elektrycznej nałożono na wybrane jednostki sektora finansów publicznych obowiązek redukcji zużycia energii elektrycznej w 2023 r. Przyjął charakter celu, który zakłada zmniejszenia całkowitego zużycia energii elektrycznej w zajmowanych budynkach lub częściach budynków oraz przez wykorzystywane urządzenia techniczne, instalacje i pojazdy. Kierownicy wskazanych jednostek zostali również zobligowani do przedłożenia raportu z realizacji celu do Prezesa Urzędu Regulacji Energii w terminie do 31 marca roku następującego po roku, którego obowiązek dotyczy. Wprowadzono także możliwość nałożenia na kierowników jednostek sektora finansów publicznych kar administracyjnych za brak realizacji powyższego obowiązku w maksymalnej wysokości do 20 000 zł. Regulacja prawna dotycząca powyższego obowiązku budzi jednak liczne wątpliwości z uwagi przede wszystkim na jej lakoniczność oraz brak wskazówek interpretacyjnych. W niniejszym artykule podjęto próbę charakterystyki tego obowiązku oraz uwypuklenie jego ułomności.