PRAWO DO BYCIA ZAPOMNIANYM A ZATARCIE SKAZANIA - Chaba, Dawid; Kluza, Jan (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Prawo do bycia zapomnianym oraz zatarcie skazania mają swoje źródło w prawie ochrony danych osobowych oraz w prawie karnym. Pomimo tego, że oba pojęcia dotyczą ochrony praw jednostek, są związane z różnymi kontekstami i mają odmienne implikacje. Zależności pomiędzy tymi dwiema instytucjami były przedmiotem rozważań między innymi na gruncie wyroku Europejskiego Trybunału Praw Człowieka z 22 czerwca 2021 r. (skarga nr 57292/16, sprawa Hurbain p. Belgii). Celem artykułu jest wskazanie, czy prawo do bycia zapomnianym wynikające z RODO może stanowić podstawę na przykład do usunięcia danych osobowych sprawcy z artykułu prasowego po upływie okresu zatarcia skazania. Podstawowy problem badawczy na gruncie opracowania stanowi to, jakie są wzajemne relacje pomiędzy prawem do bycia zapomnianym na gruncie RODO a zatarciem skazania uregulowanym w krajowym porządku prawnym. Hipoteza robocza na gruncie niniejszego artykułu została opracowana w ten sposób, że prawo do zapomnienia wynikające z przepisów dotyczących ochrony danych osobowych obejmuje swoim zakresem także prawo do zatarcia skazania i anonimizacji danych osobowych byłego sprawcy.