ADMINISTRACJA PUBLICZNA WOBEC ZAGROŻEŃ ZDROWIA PUBLICZNEGO – ZAGADNIENIA WYBRANE - Mełgieś, Katarzyna (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Bezpieczeństwo to naczelna potrzeba człowieka i instytucji przez niego tworzonych, zaspokojenie której gwarantuje rozwój społeczny i cywilizacyjny. Zapewnienie bezpieczeństwa obywatelom to podstawowy cel zadań stawianych przed organami władzy publicznej, na co wskazuje treść zasady wyrażonej w art. 5 Konstytucji RP. Wyznaczając cel i kierunki działania w przywołanej zasadzie, Konstytucja RP pozostawia władzom publicznym swobodę w doborze środków i sposobów ich realizacji. Zakładając, że zapewnienie bezpieczeństwa polega na przeciwdziałaniu wszelkim zagrożeniom i zamachom, szczególnego znaczenia nabierają zagrożenia będące antonimem bezpieczeństwa. Jednym z elementów składowych bezpieczeństwa jest bezpieczeństwo zdrowotne, a czynniki stwarzające zagrożenie zdrowia publicznego wiążą się z zadaniami władz publicznych, które powinny dokonywać ich diagnozy, monitorować je, przeciwdziałać im lub minimalizować ich skutki. Szczególnie istotne są działania podejmowane w celu zdiagnozowania i monitowania zagrożeń, one bowiem później determinują skuteczność działań w zakresie przeciwdziałania ich wystąpieniu lub redukowaniu ich następstw, co nabiera szczególnego znaczenia zwłaszcza w odniesieniu do nowych czynników. Na zagadnieniach sprowokowanych pytaniem o instrumenty prawne pozwalające na diagnozowanie i monitorowanie zagrożeń zdrowia publicznego, a także dalsze koordynowanie działań związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego koncentrują się główne myśli artykułu.