UDZIAŁ WŁAŚCICIELI NIERUCHOMOŚCI W KOSZTACH BUDOWY URZĄDZEŃ INFRASTRUKTURY TECHNICZNEJ FINANSOWANYCH ZE ŚRODKÓW PUBLICZNYCH – AKTUALNE PROBLEMY - Pracka, Małgorzata (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Wartość nieruchomości zależy od wielu czynników. Budowa urządzeń infrastruktury technicznej czy też wybudowanie drogi niewątpliwie wpływa na atrakcyjność nieruchomości oraz na jej wartość. Zaangażowanie środków publicznych w budowę tych urządzeń lub budowę drogi stanowi wymierną korzyść dla właścicieli nieruchomości. Ustawodawca stworzył zatem instrument w postaci opłaty adiacenckiej, za pomocą którego gmina uprawniona została do pobrania tej daniny publicznej będącej wyrazem uczestnictwa właścicieli nieruchomości w kosztach budowy urządzeń infrastruktury technicznej. Niniejszy artykuł podejmuje problematykę dotyczącą przesłanek uprawniających gminę do naliczenia opłaty adiacenckiej wraz ze wskazaniem materialnoprawnych podstaw jej naliczenia. Konﬂiktogenny charakter tej opłaty, mimo istnienia podstaw ustawowych do jej pobrania, sprawia, że w praktyce występują często poważne problemy interpretacyjne, które wymagają wyjaśnienia.