KWESTIA RÓWNOUPRAWNIENIA MAŁŻONKÓW W KOLEJNYCH WERSJACH PROJEKTU PRAWA MAŁŻEŃSKIEGO MAJĄTKOWEGO AUTORSTWA KAROLA LUTOSTAŃSKIEGO - Glück, Michał (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Okres międzywojnia stanowił czas wielu przemian społecznych na tle równościowym zarówno w Polsce, jak i w Europie. Działająca wówczas Komisja Kodyfikacyjna Rzeczypospolitej Polskiej miała stworzyć regulacje w obrębie prawa majątkowego małżeńskiego, odpowiednio dostosowane do ówczesnej sytuacji społeczno-ekonomicznej. Szczególną rolę w procesie tworzenia tych regulacji odegrał Karol Lutostański. Jest autorem kolejnych wersji projektu prawa małżeńskiego majątkowego, nad którymi pracowano od 1934 r. Nowe spojrzenie na kwestię ewolucji poglądów w toku prac podkomisji umożliwia odnaleziony ostatnio maszynopis, który zawiera przepisy projektu prawa małżeńskiego majątkowego wraz z poprawkami wprowadzonymi w drugim czytaniu projektu przez podkomisję w latach 1938-1939. Niniejszy artykuł ma na celu analizę zmian w regulacji rządów majątkowych zaproponowanych przez podkomisję w drugim czytaniu trzeciej wersji projektu z 1937 r., z pozostałymi wersjami projektu, a tym samym ocenę kierunku wprowadzonych zmian z punktu widzenia tendencji równościowych.