PRZEKAZANIE SPRAWY INNEMU SĄDOWI RÓWNORZĘDNEMU ZE WZGLĘDU NA DOBRO WYMIARU SPRAWIEDLIWOŚCI W ŚWIETLE NOWELIZACJI KODEKSU POSTĘPOWANIA KARNEGO Z 7 LIPCA 2022 R. - Kwiecień, Konrad (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest analiza nowego brzmienia regulacji przekazania przez Sąd Najwyższy sprawy innemu sądowi równorzędnemu ze względu na dobro wymiaru sprawiedliwości opisanej w art. 37 k.p.k. Ustawodawca zdecydował się na gruncie tego przepisu poszerzyć krąg podmiotów, które mają możliwość zainicjowania trybu opisanego w art. 37 k.p.k. Obecnie bowiem, oprócz sądu właściwego do rozpoznania sprawy, taką kompetencję ma także prokurator poprzez złożenie stosownego wniosku. Jednocześnie w podobne uprawnienie nie zostały wyposażone, oprócz prokuratora, pozostałe strony postępowania. Celem artykułu jest uargumentowanie, że komentowana zmiana legislacyjna była pozbawiona merytorycznych podstaw do jej wprowadzenia, a w konsekwencji spowodowała także powstanie wielu wątpliwości związanych w głównej mierze z zaburzeniem zasady równości stron postępowania.