NAKAZ OPRÓŻNIENIA BUDYNKU GROŻĄCEGO ZAWALENIEM W ORZECZNICTWIE SĄDÓW ADMINISTRACYJNYCH - Maziarz, Aleksander (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Celem opracowania jest analiza i ocena art. 68 prawa budowlanego, który umożliwia nakazanie opróżnienia bądź wyłączenia budynku z użytkowania z uwagi na bezpośrednie zagrożenie zawaleniem. W szczególności przeanalizowane zostały przesłanki stosowania tego przepisu w kontekście jednego z zasadniczych celów prawa budowlanego, jakim jest zapewnienie bezpieczeństwa obiektów budowlanych. Rozważania przeprowadzono przy użyciu metody formalno-dogmatycznej na tle orzecznictwa sądów administracyjnych. Szczególną uwagę poświęcono ocenie zakresu zastosowania art. 68 prawa budowlanego, zbadano zakres podmiotowy tego przepisu i dokonano oceny wykonalności nakładanych w trybie tego przepisu obowiązków w praktyce. Ustalenia te posłużyły do sformułowania postulatów de lege ferenda.